Receptek

 A 2013. év, VI. Laskafesztivál kiadványát itt töltheted le. 

A VI. Laskafesztiválon az alábbi laska ízesítésekkel állhattak a dobogóra a csapatok:

Kiemelt I. helyen Végezett Alíz csodafalváról és kis kuktái az ő laskáik ilyenek voltak:

Diós töltelék :darált dió és cukor keverékeFotóalbum / ... / P5250109.JPG (bélyeg)

Mákos töltelék: darált mák és cukor keveréke

Lekváros :házi készítésű lekvárok különféle ízestéssel: csipke, szilva, barack

Káposztás töltelék : zsíron megkapatjuk kissé a vékonyra felvágott káposztát majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen hogy csak el ne lepje és addig pároljuk fedő alatt még jól megpuhul, sózzuk, borsozzuk és a fedőt levéve készre főzzük

Májas töltelék :a májat felvágjuk, zsíron megfonnyaszuk az apróra vágott hagymát beletesszük a májat borsozzuk és készre főzzük. Csak utólag sózzuk!

 A Megyeri Farmerlányok I. helyen végeztek.

Házi lekvárokkal ízesítették laskáikat: barack, csipke, szilva, birsalma ízesítéssel vették le a zsűrit a lábukról. 

 II. helyen  Az ABA-SOKK csaapata végzett, akik szintén házi készítésű szilvalekvárt használtak, de laskájuk különlegessége abban rejlett, hogy hozzá libazsírt használta.

A dobogó III. fokára a Solum Vidékfejlesztési Egyesület csapata állhatott akik fokhagymás sárgarépás laskát készítettek. 

 

Tócsni Kategóriában  dobogó az alábbiak szerint alakult:

Kiemelt I. helyen a Csapatmunka végzett, akik tócsnitortát készítettek, íme a recepjük:

TÓCSNI TORTA

Tócsni alaprecept:

1 kg burgonya, 3 tojás, 15 dkg liszt, 1 közepes fej vöröshagyma, 4-5 nagyobb gerezd fokhagyma, bors, köménymag, majoránna, só vagy vegeta

Elkészítés:- A burgonyát lereszeljük, A vöröshagymát apróra vágjuk,és kevés zsíron megpirítjuk, A hozzávalókat összedolgozzuk, Ha túl híg kevés liszttel még sűríthetjük.

Zöldségtöltelék :cukkini, padlizsán, kaliforniai paprika, paradicsom, gomba

A zöldségeket apró kockára vágjuk és / a paradicsom kivételével / kevés olajon megpirítjuk.

A parit nyersen hozzákeverjük.

Májpástétom töltelék :20 dkg csirkemáj, vöröshagyma, fokhagyma, majoránna, bors, mustár

7-8 dkg vaj, a vajon a vöröshagymát és a tört fokhagymát megpirítjuk,rádobjuk az apróra vágott májat., Borssal,majorannával fűszerezzük,10 percig pirítjuk. A végén sózzuk. Amikor langyosra hűlt,1-2 evőkanál csípős mustárt keverünk hozzá és az egészet leturmixoljuk.

Összeállítás:+ hozzávaló: reszelt sajt,lehet többféle vegyesen, Palacsinta sütőben 5-6 db tócsnit sütünk. Tortaformában rétegezzük. Tócsni -> zöldség -> tócsni ->máj -> tócsni ->sajt ->tócsni -> zöldség ->tócsni ->sajt Ha marad a töltelékekből,pirítóssal lehet fogyasztani,nagyon finom !

Előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük,amíg a sajt ráolvad.

Elkészítési idő 90 perc.

I. helyen végzett a RokonÁszok csapat akik a következő receptel állhattak a dobogóra:

Hozzávalók: reszelt burgonya, liszt, tojás, fokhagyma, apróra vágott sült bacon szalonna (zsírjával együtt),reszelt trappista sajt, apróra vágott újhagyma, só, bors, ételízesítő

Elkészítés:A hozzávalókat összekeverjük, ízlés szerint ízesítjük és bő forró olajba szaggatjuk evőkanál segítségével. Oldalanként 1-2 percig sütjük. A kisült tócsni tetejére tejfölt halmozunk.

 A dobogó II. fokára a Rerrich Béla Tájépítészeti Szakkollégium hallgatóinak csapat állhatott a következő recepttel: 

Hozzávalók: 1kg krumpli, 1 tojás, liszt, só, bors, 3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:A meghámozott krumpli felét krumpli reszelőn, másik felét nagylyukú reszelőn reszeljük le. A krumpli levét nyugodtan le lehet önteni, főleg ha túl sokat ereszt. Ezután kell hozzáadni az egész tojást, borsot, és egy pár csipet sót. A fokhagymát fokhagymanyomón át kell törni és úgy kell a tésztába keverni. Ezt követően annyi lisztet kell a péphez keverni, hogy az ne folyjon, de ne is álljon össze. Ezután forró olajba egy evőkanálnyi masszát kell vékonyan elteríteni és mindkét oldalát arany barnára sütni.  

Különböző levesekhez, vagy tejföllel megkenve magában is nagyon ízletes. Jó étvágyat!

III. helyen a Palóc Esélyteremtők végeztek.Fotóalbum / ... / PalĂłc esĂŠly tĂłcsni.jpg (bélyeg)

 

Egyéb kategóriában a következő ételeket díjjaztuk:

 Kiemelt I. helyen a Palóc Grill Szövettség végzett aik az alábbi ételt készítették el: 

Kemencében készült sült füstölt csülök

Hozzávalók 4 személyre:  2 db füstölt csülök (amit előfőzünk), ½ kg vöröshagyma , 1 kg burgonya , 1 fej vöröskáposzta, 1 cs. aszalt szilva, 1 üveg körte kompót, 1 üveg félédes vörös bor, Fűszerek: só, bors, babérlevél sertés zsír, köménymag

Elkészítés: Az előfőzött csülköt kicsontozzuk az előmelegített tepsiben pirosra pirítjuk a kemencében. E közben a burgonyát héjában megfőzzük, majd héjától megtisztítjuk darabokra törjük, majd közben a megsütött sült hagymával megszórjuk. A vöröskáposztát megpároljuk, 2 dl vörösborral leöntjük köménymaggal és a körte kompóttal, valamint az aszalt szilvával összekeverjük.

Tálalás: A felszeletelt csülköt a tányér szélére helyezzük, mellé tesszük a hagymás krumplit és az elkészített káposztát. A megmaradt vörösbort mellé tálaljuk.

Jó étvágyat kíván a Palóc Grill Szövetség

 A Kökényi Bosnyákok Peka alatt sült ételt készítettek, ezzel az I. helyezést érdemelték ki

A PEKA előkészítése :Fontos : Az új PEKA -át nem szabad vízzel kimosni.( a rozsdásodás elkerülése végett)Az első használat elött a komlett edényt előmelegítjük majd a teljes belsejét ( edény, harang )étolajjal vagy zsirral kikenjük, majd újbol átmelegítjük, hogy a zsiradék beívodjon,az öntvénybe, ezzel a peka kész, elkezdhetjük a sütést.

Tárolás: Használat után melegvízzel kimossuk, majd jól kiszárítjuk. A száraz edény belsejét étolajjal, vagy zsírral kikenjük és a következő használatig így tároljuk. 

Recept: 40 cm átmérőjü edényben 8 - 10 személyre elegendő ételt tudunk készíteni. 20 szem nagyobb meghámozott burgonya ( egész, vagy félbevágva ), igény szerint hagyma,zöld paprika,paradicsom, fokhagyma,sárgarépa, petrezselyem. z alapanyagokat akár a fenti sorrendben az edénybe helyezzük, vegetával, sóval ízesítjük,( izlés szerint más fűszert is használhatunk), majd 1 - 2 dl vizzel és 1 - 2 kanál zsiradékkal felöntjük. Az alapanyagokat akár a fenti sorrendben az edénybe helyezzük, vegetával, sóval ízesítjük,(ízlés szerint).Az edényt a parázsra helyezzük és a harangot is beborítjuk parázzsal.Kb. 30 perc után megnézzük milyen az ételünk állapota, a többi már a mi kulináris képességeinken múlik.Ugyeljünk arra, hogy az edény tetején és mellett folyamatosan legyen elegendő parázs.A sütés a húsfélétől függöen 1 - 2,5 óra hosszáig tarthat.A PEKA alatt süthet még házikenyeret, pogácsát illetve különféle réteseket is.

II. helyen végzett a Be-Do-Bo és a hagyományőrző tündérek csapata, akik Gyermelyi óriáskagylót készítettek.

Gyermelyi óriás Kagyló Be-Do-Bo módra:

Hozzávalók: ½ Gyermelyi óriáskagyló tészta, 1 kg darált hús, 3 fej vörös hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 15 deka sajt, Bacon, só, bors, olaj, őrölt paprika, majoránna, szárított petrezselyem

 Elkészítés: A tésztát olajos, sós vízben megfőzöm, fog keményre. Az összekockázott hagymát olajon üvegesre pirítom. A darált hússal összekeverem, kevés vízzel felöltjük. Fenti fűszerekkel fűszerezzük, kb 30 perc az elkészülési ideje. Figyelve hogy az állaga sűrű maradjon . A tésztát a darált húsos töltelékkel megtöltöm. Sütőbe teszem, amint a bacon megpirult kivesszük és tálaljuk. 

A III: helyet a Palóc Mentőalapítvány csapata érdemelte ki. 

Három gombás szürkemarha-paprikás cukkínitócsnival

 Hozzávalók: 40 dkg szürke-marhalábszár 60 dkg szürkemarha comb (1,5 – 2 cm re összekockázva) 20 dkg vargánya, 20 dkg laskagomba, 20 dkg barna csiperke 5 csipetnyi egész kömény 3-4 nagy fej vörös hagyma 2 nagy pritamin paprika 3 gerezd fokhagyma (magyar) 5 evőkanál  mangalicazsír 2 evőkanál csemege pirospaprika(jó minőségű) 2 nagy paradicsom 1 hegyes erős paprika só

Tócsnihoz: 1 kg burgonya 1kg cukkíni 1 csomó petrezselyemzöld ½ kg liszt só, bors, fokhagyma ízlés szerint 2 egész tojás

 Elkészítés: A vastag aljú – lehetőség szerint – króm, vagy vasbográcsban felengedem a mangalicazsírt, majd „kipattogtatom” a köményt. Jöhet a hagyma mely, ha félig megdinsztelődött a pritaminpaprikát is hozzáadom. Teljes pritamin- és hagyma-dinsztelést követően a – húselőkészítéskor kiválogatott – inas-húsos (tehát az inas rész is belekerül) apró szürkemarhahúst teszem rá, s folyamatos (keverés nélküli) mozgatás mellett – ha levet enged – adom hozzá a csemegepaprikát (nehogy megkeseredjen) és apróra tört fokhagymát. Ezután jöhet (kb. 20-25 perc) a színhús, melyet szintén csak a saját levében párolom.

Fontos tudni, hogy kb. 2-3 óra minimum szükséges a hús megpuhításához. Figyeljük, nehogy lekapódjon, s ha már bő levünk van, fedjük le. Ezután is folyamatos mozgásban tartom. Leghatékonyabb a lánc a tűz felett.  Ez nagyon igényes, türelmes, figyelmes munkát, s sok-sok prémium minőségű száraz vörösbort igényel, melyet – a marhapörköltekkel ellentétben – nem az ételre, hanem a kíváncsiskodó vendégekbe töltünk. A szakács is ihat, de csak mértékkel!!! Hisz még nem sózott. De hamarosan annak is eljő’ az ideje: 1-2 óra múlva tegyük is meg ízlésünk alapján.

Amennyiben a hús majdnem puha előbb az ízlésesen összevágott laska és vargánya, majd a barna csiperke is hozzáadható kb. 20 perc, kóstolok, esetleg só kiegészítés, s az utolsó „rottyanások” idejében a karikára vágott paradicsomot adom hozzá és egész zöldpaprikát helyezek a forró étel tetejére.

 A tócsni készítéskor a fenti alapanyagokkal (természetesen reszelt burgonya (húsdaráló tökéletes megoldás) és cukkíni, valamint apróra vágott petrezselyemzöld) homogén elegyet készítünk, s forró olajban lapos-kerek formákat készítve félbarnára sütöm.

 A finom „száraz-vörös”, elegáns – kézzel csiszolt – kehelyben nem csak jól mutat mellette…

A 2012-es VI. Laskafesztivál újsságját itt töltheted le.

Kattints ide és töltsd le a Szakácsakadémia 2011-es receptkönyvét (26 MB, PDF)

Palóc Ízek receptkönyv (120 MB, PDF)

Kazári Élet és Szó Laskafesztivál különszám 2010

Kazári Élet és Szó Laskafesztivál különszám 2011

Krumplilaska recept

(Hársi Jánosné Kati néni receptje - Kazár)

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál só

Elkészítése:

A hámozott krumplit feltesszük főni, majd áttörjük krumplinyomóval. Kicsit hűlni hagyjuk (kb. fél órát). Megszórjuk liszttel, sóval és összekeverjük. Az egészet jól összegyúrjuk, henger alakúra (kb. 5 cm átmérőjű) formázzuk és felvagdossuk 5 cm-es vastagságúra. Nyújtófával kör alakúra kinyújtjuk úgy, hogy mindig legyen alatta annyi liszt, hogy ne ragadjon le. A tészta mindkét oldalát masina tetején (gáztűzhelyen vaslapon) közepes tűznél világos barnára sütjük. A kész laskákat egymásra rakjuk, úgy hogy egyik oldalát vékonyan megkenjük olvasztott zsírral.

Ízlés szerint tejföllel, túróval, cukorral, lekvárral ízesíthetjük.

A leírt mennyiségből kb. 10-15 laska készíthető.

Tócsni

(Tőzsér Gáspárné Margit néni receptje - Kazár)

TócsniHozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 3-4 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymakrém
  • 4-5 ek. liszt
  • 1 tojás
  • olaj
  • bors
  • ételízesítő

Elkészítése:

A krumplit lereszeljük, a fokhagymát fokhagymaprésen beletörjük, hogy ne legyen darabos. Hozzá tesszük a lisztet, a tojást és ízlés szerint borssal, sóval és pici ételízesítővel ízesítjük, majd jól összekeverjük. A felhevített olajban nagyobb kanállal adagoljuk, egy picit ellapítjuk, formázzuk és jól átsütjük.

Malomkalács

(Zsidai Istvánné Piroska néni receptje - Kazár)

MolnárkalácsHozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2-3 evőkanál cukor (tetszés szerint)
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl olaj
  • 0,5 dl tej
  • 0,5 dl víz

Elkészítése:

A tésztához valókat összekeverjük. Egy kicsit sűrűbb lesz, mint a palacsinta tészta. Evőkanállal rakjuk meleg malomkalács sütővasba. Tetszés szerint lehet még ízesíteni őrölt mákkal, darált dióval, fahéjjal.
A leírt mennyiségből kb. 100-120 malomkalács készíthető.

Kazári ferentő

(Telek Balázsné Rózsi néni receptje - Kazár)

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • pici só
  • ízlés szerint cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl olaj
  • 1 l tej
  • 3 db tojás

A kisült ferentő tetejére:

  • 30 dkg mák (dió is lehet)
  • 0,5 dl tej
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 kg porcukor

Elkészítése:

A lisztet. sót, cukrot, tojást, olajat és a langyos tejben futtatott élesztőt bedagasztjuk, mint a buktatésztát és kelni hagyjuk. Amíg a tészta kel a mákot ledaráljuk.

Ha a tészta megkelt, három cipóba szaggatjuk. A cipókból kis rudakat sodrunk, a rudacskák egyik oldalát bevagdaljuk, és föltekerjük, mint a darázsfészket, úgy, hogy a bevagdalt oldal a sütemény szélére essen.
Sütés után a 0,5 l tejhez hozzátesszük a vaníliás cukrot. Ebben megmártjuk a kisült tésztát, majd megforgatjuk a mákba és porcukorral megszórjuk.

Herőce

(Sándor Istvánné Lenke néni receptje - Kazár)

HerőceHozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 l olaj
  • 1 mokkáskanálnyi só

A tészta tetejére:

  • 30 dkg porcukor
  • pici fahéj

Elkészítése:

A tésztához valókat összegyúrjuk, pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, derelyevágóval kockákra vágjuk. Nem túl forró olajban kisütjük. A forró herőcét fahéjas porcukorral megszórjuk.

Morvány (kazári lakodalmas kalács)

(Telek Balázsné Rózsi néni receptje - Kazár)

MorványHozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 csomag mazsola
  • 2 tojás
  • 1 ek cukor
  • csipetnyi só
  • 2 dkg élesztő
  • 12 dkg margarin
  • 1 l tej

Elkészítése:

A mazsolát dagasztás előtt langyos tejbe áztatjuk. Egy kis hideg vízbe tesszük az élesztőt, cukrot, sót. A lisztbe kis fészket készítünk, bele ütjük a két egész tojást, mazsolát. Az élesztőt a kézmeleg tej felével összekeverjük és a lisztes tojáshoz öntjük. A liszttel összedolgozzuk, rákenjük a margarint és puha, kelt tésztát készítünk. Ha a tésztát keménynek találjuk tegyünk még hozzá tejet (olyan legyen a tészta mint a buktáé).

Mikor megkelt, 4 részre osztjuk (1 nagyobb és 3 kisebb). A 3 egyformát sodorjuk és utána összefonjuk, mint a fonott kalácsot. A kizsírozott tepsi közepébe helyezzük és a nagyobb résszel körbekötjük. Kicsit kelni hagyjuk, sütés előtt megkenjük tojással a tetejét. Előmelegített sütőbe tesszük. 10 percig nagyobb lángon sütjük, utána levesszük kisebbre és kb. 15-20 percig sütjük.

Kazári Laskafesztivál 2017
Add meg keresztneved és e-mail címed, hogy értesíthessünk a Laskafesztivál és más kazári mulatságok időpontjairól és érdekességeiről. Megígérjük, hogy fölöslegesen nem fogunk zaklatni.
Keresztneved:
E-mail címed:

Ennyi van még a 2017-es Laskafesztiválig:

Támogatóink
















Támogatóink 2016-ban
Támogatóink 2015-ben
Támogatóink 2014-ben
Támogatóink 2013-ban
Bibi Stúdió Klubrádió Nógrád, a palóc varázslat Novohrad-Nógrád Geopark Szépkézláb Vár-Lak Vendégház
Támogatóink 2012-ben
A weboldalon szereplő képek illusztrációk és a szerzői jog által védett alkotások.
A weboldalt Kazár község Polgármesteri Hivatala üzemelteti.
  • Adatvédelmi szabályzat